Kremeringen

Vi erbjuder separatkremering och allmän kremering. Vid en allmän kremering är det fler djur som kremeras tillsammans och askan svalnar sedan av några dagar innan den processas, det vill säga skakas till grovkornigt stoft och renas från eventuella metalldelar som ibland följer med djuren. Metalldelarna kan komma från halsband eller inopererade inplantat och sorteras bort maskinellt för att inte hamna i jorden. Efter några veckor finns askan i minneslunden ett stenkast från anläggningen.

För att varje historia förtjänar ett värdigt slut

Den absolut vanligaste frågan vi får är om man som djurägare kan vara säker på att det är askan efter det egna djuret man får tillbaka om man väljer en separatkremering. Svaret på frågan är kort och gott: Ja, det kan du. Om du som djurägare väljer en separatkremering får ditt djur en märkning hos kliniken som kontrolleras i flera led och som aldrig lämnar djuret under vägen från upphämtning tills urnan är färdig. Hos oss sker separatkremeringar en och en i slutna kammare som rengörs mellan användningarna. Som standard får du askan åter i en urna av obehandlad björk som kan öppnas för spridning av askan eller jordfästas. Urnan är omärkt såvida du inte väljer till en graverad namnskylt, men kartongen som urnan levereras i har delar av dina och djurklinikens kontaktuppgifter på sig.

Minneslunden

I anslutning till krematoriet har vi en egen minneslund dit askan går efter de djur som allmänkremerats hos oss. Minneslund är ett anonymt gravskick vilket innebär att gravplatser inte märks ut eller registerförs. Gravsättning sker antingen genom att man gräver ner askan eller sprider ut den över marken beroende av rådande väderförhållanden. Eftersom graven är anonym närvarar inte djurägaren vid gravsättningen, men minneslunden är alltid öppen och tänkt att efterlikna kyrkogårdens minneslund som en enkel och anonym plats för stillhet och eftertanke, där man kan sitta en stund i lugn och ro eller sätta ut ljus och blommor på avsedda platser. Vi ber er besökare att inte placera ut sådant som leksaker, egna utsmyckningar i form av gravstenar och kors eller djurgodis med hänsyn till djurskyddet då detta riskerar att spridas i naturen.

Urnor, Skyltar & Smycken

Väljer du en separatkremering får du askan åter i en träurna av obehandlad björk. Det finns även möjlighet att välja till en mässingsfärgad skylt med ditt djurs namn ingraverat.

Vi har även porslinsurnor tillgängliga och förmedlar asksmycken där du kan få lite av ditt djurs aska sammangjutet med en glas eller porslin till en pärla.